Zaai je eigen bloemenweide

In de afgelopen weken deelde ik in een mandje aan mijn voordeur vele zakjes wildebloemenzaad uit. Eerst als onderdeel van het landelijke initiatief Voedselbank voor Bijen van The Pollinators, waar we al voor het derde jaar aan meedoen. In de aanloop naar Nationale Zaaidag op 22 april deelde ik 20 zakjes inheems bloemenzaad uit om mensen hiermee aan te moedigen bijen en andere bestuivers te helpen aan broodnodig krachtvoer. Deze gratis zaadzakjes waren echter al vrij snel op!

Zaadjes uitdelen

Gelukkig hadden we afgelopen najaar vele zakken vol zaad verzameld uit onze eigen wildebloemenstroken in het dorp. Onder de naam Bloemrijk Enspijk zijn we met een groep vrijwilligers al enkele jaren actief om de bermen en pleinen in ons dorp te vergroenen en bloemrijker te maken. Vooral met als doel de biodiversiteit een handje te helpen. En wat is er dan mooier om ook anderen te inspireren meer bij-vriendelijke planten te zaaien en te poten?! Vandaar dat we besloten ons eigen wildebloemenzaad uit te delen, uiteraard met het verzoek om een vrijwillige bijdrage voor Bloemrijk Enspijk achter te laten. Heb je ook een zakje zaad meegenomen?

Tips voor het inzaaien

  • Zoek een zo zonnig mogelijk plekje uit. Bijvoorbeeld in een leeg stukje border in je eigen tuin, de rand van je gazon of (uiteraard in overleg) in een platsoen of wegberm in je dorp of stad.

  • Zaai altijd op een zo kaal mogelijke bodem. Verwijder daarvoor eerst bestaande begroeiing, zodat de bloemzaden alle ruimte en licht hebben om te ontkiemen en tot bloei te komen. Wat zaad verstrooien direct in het gras of in een dichtbegroeide border zal vooral een teleurstelling opleveren. Het kost dus even wat voorwerk en spierkracht, maar het resultaat zal er des te mooier door zijn. Voor grotere oppervlakten kun je een graszodensnijder huren.

  • Hark of schoffel de bovenlaag een beetje los. Niet te diep, want dan verstoor je het o zo nuttige bodemleven…

  • Strooi je zaden uit (tip: meng ze met wat licht vochtig zand, dan zie je goed waar je al gezaaid hebt). Doe dat niet te dicht op elkaar, want dan moeten ze teveel met elkaar concurreren. Gemiddeld heb je aan 1,5 tot 2 gram per m2 genoeg; van de Bloemrijk Enspijk-zaden wellicht ietsje meer, omdat er nog wat kaf tussen de zaden zit…

  • Je kunt de zaden eventueel lichtjes inharken of ze voorzichtig aanstampen.

  • Is er een bui voorspeld? Dan is water geven niet nodig. Anders kun je ze het beste wel even wat water geven. Doe dat het liefst voorzichtig met een gieter met fijne broes, zodat de zaden niet meteen allemaal wegspoelen. Geef ze tijdens het ontkiemen ook af en toe water, daarna redden de planten zichzelf wel.

  • Heb geduld en geniet van het proces! Eenjarige soorten zullen vrij snel ontkiemen en nog dit jaar in bloei staan (als je april/mei zaait), maar op de meerjarige soorten moet je wat langer wachten.

Dit kun je verwachten

In het Bloemrijk Enspijk-mengsel vind je onder andere de volgende soorten:

  • korenbloem

  • klaproos

  • wilde peen

  • bolderik

  • gele ganzenbloem

  • kamille

  • kegelsilene

  • knoopkruid

Eerst zien hoe je moet zaaien? Bekijk dit filmpje van Cruydt-Hoeck, leverancier van inheemse wildebloemenzaden (ook een goede tip voor als je meer zaad nodig hebt…).

Wanneer maaien?

Met maaien wacht je het beste tot de bloemen zijn uitgebloeid, zaden hebben gevormd en die hebben laten vallen, ergens in de nazomer of het najaar. Om te zorgen dat er altijd nog wat voeding en schuilplekken voor insecten zijn, kun je het beste niet alles tegelijk maaien. Zorg in ieder geval dat je het maaisel altijd van je bloemenstrook afharkt. Zo wordt de bodem niet verrijkt, want dat is een voedingsbodem voor brandnetels en andere sterke soorten. Dan is het met de bloemen snel gedaan. Als je na het maaien de bodem weer iets opruwt door te harken, krijgen de zaden opnieuw een kans te ontkiemen en wordt je bloemenweide elk jaar alleen maar mooier!

En zo kan het worden…

een van de bloemenstroken in Enspijk

Vorige
Vorige

Eenjarige bloemen om nu te zaaien