Eenjarige bloemen om nu te zaaien

Wil je de kale plekken in je borders snel opvullen of vul je graag vazen vol met moois uit eigen tuin? Als je nu deze eenjarigen zaait, heb je er met weinig moeite tijdenlang plezier van. Enkele van mijn favorieten, die je nu allemaal prima direct in de volle grond kunt zaaien:

  • Bonte salie (ook wel salvia viridis ‘Blue monday’*): Een uitstekende bijenplant die uitbundig bloeit en die bovendien heel lang mooi blijft op de vaas. Ook te gebruiken als droogbloem. Je zaait ze het beste direct in de volle grond (half april-juni), dan bloeien ze de hele zomer tot het najaar. Hoogte: 40-60 cm.

* Op de foto zie je enkele roze ‘verstekelingen’ tussen de blauwe salie. Er schijnt ook een witte variant te bestaan, die inmiddels op mijn verlanglijstje staat…

  • Juffertje-in-het-groen (nigella damascena, of de prachtige Engelse naam ‘love-in-a-mist’): Een kort, maar zeer rijkbloeiende eenjarige, die zó makkelijk te zaaien is dat de beperkte bloeitijd eigenlijk niet uitmaakt. Dan zaai je ze toch gewoon meerdere keren achter elkaar, met een tussenpoos van enkele weken?! Bovendien zijn de zaaddozen van de uitgebloeide bloemen al net zo prachtig, zowel in de tuin als op de vaas. Ook goed te drogen. Zaait zichzelf gemakkelijk uit, dus eens gezaaid, heb je er járen plezier van! Vanaf maart tot juni in de volle grond zaaien, dan bloeit ze van juni tot september. Hoogte: 40-50 cm. De bekendste variant is het blauwe juffertje, maar ze zijn er bijvoorbeeld ook in het wit en roze.

  • Groot akkerscherm/kantbloem (ammi majus): Al jaren favoriet in mijn pluktuin, omdat ie zulke prachtige witte bloemschermen maakt. Deze wordt flink hoog: wel 1.00-1.20 meter. Hij werkt daarom goed als weefbloem tussen de vaste planten in je border, maar zorgt net zo goed voor een luchtige, speelse touch in je boeketten. Zaaien kan rechtstreeks in de volle grond van april tot juni, maar ook in het najaar.

  • Tuinridderspoor (consolida ajacis): Deze eenjarige ridderspoor bloeit met vele vertakkingen, dus kun je er volop van plukken. Al enkele jaren staat de paarsblauwe variant in mijn pluktuin, hopelijk komend jaar ook de witte. Hoogte: 60-80 cm. Zaai deze eenjarige van april tot mei of in het najaar. Ze houden van wat temperatuurschommelingen bij het ontkiemen, dus kun je ze het beste vrij vroeg buiten zaaien (als er nog kans is op wat nachtvorst). Anders wil een paar weken in de koelkast ook wel eens helpen!

Alle bovengenoemde soorten houden overigens van een lekker zonnig plekje. Je hoeft de zaden maar heel oppervlakkig te zaaien, met slechts een heel dun laagje aarde afgedekt. Het beste doe je dit in rijtjes, om zo goed het onderscheid te kunnen zien tussen de zaailingen van de bloemen en die van eventuele ‘onkruiden’, die deze tijd van het jaar ook volop willen concurreren.
Houd het zaaisel en de ontkiemde zaailingen vochtig met een gieter met fijne broes, om te voorkomen dat de zaden wegspoelen. Als de zaailingen enkele centimeters hoog zijn, doe je er goed aan ze op de rij wat uit te dunnen. De overgebleven plantjes kun je oppotten, weggeven of naar ‘verloren hoekjes’ in je tuin verhuizen. Dan krijgen de planten voldoende licht en ruimte om tot volle bloei te komen.

Richtlijn voor de plantafstand van bovengenoemde soorten:

  • Bonte salie: 20 cm

  • Juffertje-in-het-groen: 15 cm

  • Groot akkerscherm: 25 cm

  • Tuinridderspoor: 20 cm

Vorige
Vorige

Lathyrus zaaien in de herfst

Volgende
Volgende

Zaai je eigen bloemenweide