Dahlia’s voortrekken

Heb je nieuwe dahlia’s gekocht* of heb je je bestaande knollen in het najaar uit de grond gehaald om binnen te overwinteren? Dan is het nu in maart een goede tijd om ze alvast een flitsende start in het nieuwe seizoen te geven.

Dat kun je doen door ze ‘voor te trekken’, zoals dat heet. Dan poot je je knollen niet rechtstreeks in de grond in mei (na de laatste nachtvorst), maar geef je ze al een lichte voorsprong door ze nu alvast op te potten. Een eerste deel heb ik inmiddels al opgepot, de rest volgt in de komende weken. Het is even een klusje en het kost natuurlijk wat meer ruimte dan wanneer je ze nog even in kratten in de winteropslag laat staan, maar de voordelen wegen daar voor mij zeker tegen op.

Dahlia-slakken: 1-0!

Zo nemen je dahlia’s dus al een voorsprong ten opzichte van de knollen die je rechtstreeks in de grond stopt. Die blijven namelijk wat langer in winterrust, terwijl de voorgetrokken knollen wakker worden en denken "hé, het wordt tijd, ik mag weer!" En dan dus al nieuwe scheuten gaan aanmaken. Dit kan de bloei van je dahlia’s wel met enkele weken vervroegen. Maar een nóg groter voordeel vind ik dat je de slakken zo een stapje voor kunt zijn. Doordat je ze in pot iets beschermder kunt laten opgroeien, heb je minder kans dat slakken zich tegoed doen aan de net opkomende verse scheutjes. Direct in de volle grond heb je daar veel minder controle over.

 

Zo ga je te werk:

  • Inspecteer je knollen, verwijder aangetaste delen, knip de wortels wat terug en deel de knol eventueel in meerdere stukken. (Dit kun je ook in het najaar al doen, maar ik overwinter ze liever in zijn geheel en doe dit klusje in het voorjaar.) Zorg dan wel dat er aan elke knol één of meerdere ‘ogen’ zitten, want van daaruit groeien straks de nieuwe scheuten. Die ogen kun je herkennen doordat ze vaak iets donkerder van kleur zijn en soms al voorzichtig een puntje nieuw leven laten zien. Let dus op dat je niet te rigoureus te werk gaat! Afhankelijk van de grootte van je knol kun je hier zo soms wel 5 of meer nieuwe dahlia’s van maken: leuk om uit te delen! Of om zelf meer van je favoriete soorten te maken.

  • Verzamel een boel plastic potten waar je knollen precies in passen. Meerdere dahlia’s bij elkaar in bijvoorbeeld een krat kan ook, zolang je ze maar kunt toedekken onder een laagje (liefst turfvrije) potgrond.

  • Doe onder in je pot een laag potgrond, leg je knol erbovenop en dek toe met nog wat potgrond. Poot ze zeker niet te diep. Laat het steeltje van je knol net boven de grond uitsteken.

  • Voeg een label met de naam van je dahlia’s toe (iets om al snel te vergeten!). Handig als je ze straks wilt uitplanten op kleur of rekening wilt houden met de hoogte van de soorten.

  • Bewaar je opgepotte dahlia’s dan op een lichte maar vorstvrije plek, bijvoorbeeld in een schuur, koude kas of binnen in huis. Houd wel steeds de vorst in de gaten, vooral wanneer ze in een onverwarmde kas staan. Een graadje vorst en ze kunnen al snel het loodje leggen…

  • De meningen zijn verdeeld over het wel of niet water geven van je opgepotte dahlia’s. Ik doe het niet of nauwelijks, dan is de kans op rotting het kleinst. In de knol zit alles opgeslagen wat ze voorlopig nodig hebben. Pas als ze gaan uitlopen, kun je ze wel voorzichtig wat water geven.

  • Zorg dan dat je ze – net als bij je gezaaide plantjes – eerst rustig buiten afhardt voordat ze definitief in de volle grond worden uitgepoot. Dat wil zeggen dat ze langzaamaan wennen aan het buiten zijn, doordat je ze een week of twee overdag buiten plaatst en ’s nachts weer naar binnen haalt.

  • Vanaf mei kun je ze dan buiten uitplanten, maar let ook dan nog op late nachtvorst en dek ze bij kans daarop eventueel nog even toe met vliesdoek.

En dan… maar rustig wachten tot al die kleurenpracht in je tuin en op de vaas! Veel plezier met je dahlia’s dit seizoen!

* Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar ik geef de voorkeur aan gifvrije, biologische bloembollen en -knollen. Ja, de keuze is vooralsnog beperkter dan bij behandelde knollen, maar ze zijn zóveel beter voor al het insectenleven dat erop afkomt. Én natuurlijk voor de bodem en het bodemleven. Mijn favoriete leveranciers zijn Bloemoloog, Baalse Hoef Bloemenboerderij en Natural Bulbs (nee, geen aandelen!).

Vorige
Vorige

ZaaiLinge-zadencollectie

Volgende
Volgende

Zaden oogsten en bewaren