Kiemtest

Een handige tip: heb je nog oude zaden liggen waarvan je twijfelt of ze nog goed zijn? Dan is het nú (februari/begin maart) een goede tijd om een eenvoudige kiemtest te doen. 🌱 Don’t worry: de meeste zaden gaan zeker een aantal jaren mee - al gaat hun kiemkracht wel steeds iets achteruit… - maar het is toch verstandig om te checken of je zaden nog wel levensvatbaar zijn. Zo voorkom je dat je tijd, ruimte én kostbare zaaigrond verspilt aan het zaaien van niet-kiemkrachtige zaden.

Een kiemtest gaat echt heel makkelijk:

🌱 Vul een bakje of schaaltje met een dubbel laagje vochtig keukenpapier.
🌱 Leg er wat zaden op die je wil testen.
🌱 Dek af met een transparant deksel of huishoudfolie en zet op een warm plekje.
🌱 En dan maar wachten, net als wanneer je zaadjes in de grond zaait.

Afhankelijk van de zaadsoort zie je meestal tussen 1 à 2 weken of ze ontkiemen, en zo ja: hoeveel. Afhankelijk van die score, kun je dan bepalen hoeveel zaadjes je zaait. Bijvoorbeeld bij 50% ontkieming: zaai dan in de volle grond dubbel zo dik, en als je in zaaitrays voorzaait, doe dan 2 of 3 zaadjes per cel in plaats van eentje (bij grotere zaden dan hè). Mochten er toch meer ontkiemen, kun je ze altijd later nog uitdunnen. Dat laatste is wel belangrijk, anders krijg je zwakkere plantjes omdat ze teveel moeten concurreren.

De zaden op de foto zijn overigens die van de scabiosa stellata (duifkruid). Na een weekje testen zagen de meeste zaden er zo uit. En al is het voor het zaaien hiervan nog veel te vroeg, ik kon het toch niet laten en heb ze in de grond gestopt. Nu maar hopen dat ze niet meteen al te hard gaan groeien…

Heb jij ook al zaaikriebels en meer zin in dit soort zaaitips? Binnenkort start ik weer met het geven van workshops Zaaien & Oogsten. Interesse? Laat het me vrijblijvend weten via een mail naar marjolein@zaailinge.nl, dan houd ik je op de hoogte wanneer data en locaties bekend zijn!

Vorige
Vorige

Zaden oogsten en bewaren

Volgende
Volgende

Lathyrus zaaien in de herfst